De kleur van je tanden is genetisch bepaald.

Sommige mensen hebben dus van nature wittere tanden dan andere. Als je ouder wordt, worden je tanden sowieso wat geler. Witte tanden zijn populair in onze samenleving: ze zorgen voor een aantrekkelijke glimlach. Het bleken van tanden of ‘bleaching’ won daarom de laatste jaren aan populariteit.

Hoe werkt bleaching?

Bleachingproducten werken op basis van peroxide (waterstofperoxide of carbamideperoxide). Peroxide trekt door een chemische reactie de kleurstoffen in de tand weg. Dat maakt de tand ook gevoeliger en lichtjes brozer.

Je kan de tanden zelf bleken thuis of je kan dit laten doen door de tandarts.

Thuis

Als je de tanden thuis zelf bleekt, dan doe je dat best ook onder begeleiding van je tandarts. Je kan door de foute middelen te gebruiken immers je glazuur ernstig beschadigen. De tandarts maakt voor jou een afdruk van je gebit. Op basis daarvan maakt de tandtechnicus een ‘bleeklepel’. Die krijg je samen met de bleekgel en instructies mee naar huis. Om een goed resultaat te verkrijgen, moet je de bleeklepel drie tot zes uur per dag inhouden (kan ook ’s nachts). Na één tot vier weken zie je het resultaat.

Bij de tandarts

De tandarts brengt met de handen of met lepels het bleachingproduct (pasta of gel) op je tanden aan. Hij beschermt je tandvlees, zodat de peroxide je tandvlees niet beschadigt. Het product moet even inwerken. Om het proces te versnellen kan de tandarts een bleeklamp of laser gebruiken. De procedure neemt enkele uren in beslag, verspreid over verschillende afspraken.

Is bleaching niet schadelijk voor je tanden?

Door je tanden te bleken worden je tandglazuur en tandbeen poreuzer, waardoor je tanden opnieuw gevoeliger zijn voor verkleuring. Het effect van bleaching is dus maar tijdelijk en de behandeling moet steeds herhaald worden om de tanden opnieuw witter te maken. Dat maakt de tanden opnieuw brozer, enz. Het is als het ware een vicieuze cirkel. Vraag in ieder geval steeds raad aan je tandarts als je je tanden wil bleken!