Dorst ? Frisdrank, fruitsap of light… ?

Zowel frisdranken als fruitsappen zijn zoet en zuur, óók de fruitsappen zonder toegevoegde suiker. Suiker vormt een gevaar voor tandbederf en de aanwezige zuren kunnen rechtsreeks je glazuur aantasten en tanderosie veroorzaken. Light dranken kunnen dan wel geen suikers bevatten, zij zijn net als alle andere frisdranken artificieel aangezuurd voor de frisse smaak en vormen dus een reëel gevaar voor tanderosie. De beste en meest gezonde dorstlesser is ... water !

Hoe belangrijk is Fluoride nu eigenlijk?

Fluoride is een natuurlijke stof. Ons lichaam heeft fluoride nodig voor een goede functie voor ons hart of om sterke botten te krijgen. Maar fluoride kan ook ingebouwd worden in het glazuur van onze tanden. Glazuur dat rijk is aan fluoride is harder en bestendiger tegen zuuraanvallen, waardoor we minder gaatjes of cariës kunnen krijgen. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de pagina "Fluoride"

Vanaf welke leeftijd ga ik met mijn kind naar de tandarts?

Een kind neem je best een eerste maal mee naar de tandarts vanaf twee jaar, om het gewoon te maken aan de tandarts en de praktijk.
Vertel aan je tandarts dat je graag je kind zou meebrengen bij een volgend controlebezoek. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de pagina "Kinderen"

Is bleaching of bleken van je tanden schadelijk voor je gebit ?

Meer informatie over bleken kan u terugvinden hier.

Wat kan ik doen tegen een droge mond ?

Meer info hierover kan u hier terugvinden.

Hoe poets ik goed?

Meer info hierover kan u hier terugvinden.

Moet ik elektrisch poetsen ?

Algemeen kunnen we aannemen dat manueel poetsen, mits een goede techniek, even goed is als elektrisch poetsen, indien je geen specifieke tandproblemen hebt. Ben je gevoelig voor tandvleesproblemen dan kan het aangewezen zijn over te schakelen naar een elektrische tandenborstel. Je tandarts weet raad. Manueel of elektrisch, vervang je tandenborstel of borstelkopje 4 per jaar, elk nieuw seizoen.

Welke tandpasta gebruik ik het best ?

Gebruik tandpasta met een optimale concentratie fluoride aangepast aan de leeftijd. Fluoride maakt het tandglazuur sterker tegen zuuraanvallen. Bij baby’s, vanaf de doorbrak van het eerste melktandje, tot 2jaar gebruik je een beetje peutertandpasta met een neutrale smaak en een fluoridegehalte 500-1000 ppm. Voorkinderen van 2-5 jaar kies je een fluoride tandpasta met een concentratie van1000-1450 ppm. Vanaf de leeftijd van 6 jaar gebruik je een volwassen tandpasta met 1450ppm fluoride. Vraag raad aan je tandarts.