Hoe belangrijk is fluoride nu eigenlijk?

Fluoride en onze tanden?

Fluoride is een natuurlijke stof. Ons lichaam heeft fluoride nodig voor een goede functie voor ons hart of om sterke botten te krijgen. Maar fluoride kan ook ingebouwd worden in het glazuur van onze tanden. Glazuur dat rijk is aan fluoride is harder en bestendiger tegen zuuraanvallen, waardoor we minder gaatjes of cariës kunnen krijgen.

In tandpasta wordt fluoride toegevoegd zodanig dat bij elke poetsbeurt de fluoride kan blijven kleven op de buitenste laag van onze tanden. Hierdoor kan ons glazuur telkens weer, beetje bij beetje, sterker en harder kan worden. Daarom is het ook belangrijk dat we na het poetsen niet overvloedig de mond spoelen, één keer is ruim voldoende.

Hoe helpt fluoride gaatjes voorkomen?

Als we voedingsmiddelen eten die suikers bevatten, zetten de bacteriën in de mond deze om tot zuren.

Deze zuren lossen het tandweefsel op (demineraliseren). Onze tanden worden broos.

Kleine hoeveelheden fluoride in het speeksel maakt de tand (de demineralisatie trager laten verlopen). Fluoride in het speeksel zorgt ervoor dat de tanden beter beschermd zijn tegen de schadelijke invloeden van suikers en zuren..

Dagelijks fluoridegebruik

  • Voor de doorbraak van de melktanden: geen tandverzorging nodig
  • Bij de doorbraak van de melktanden tot de leeftijd van 2 jaar: 2 maal per dag de doorgebroken tanden poetsen met een klein beetje tandpasta (fluoridegehalte 500- 1000ppm) met een neutrale smaak.
  • Van 2 tot 6 jaar (peuters- kleuters): 2 maal per dag poetsen met een ‘erwtje’ tandpasta (fluoridegehalte 1000-1450 ppm) met een neutrale smaak.
  • Kinderen 6 jaar en ouder: 2 maal minstens 2 minuten per dag met fluoridetandpasta (1450 ppm). Er wordt aan de ouders aangeraden nog even na te poetsen, voornamelijk de achterste kiezen, tot de leeftijd van 10 jaar.
  • Volwassenen: 2 maal minstens 2 minuten per dag met fluoridetandpasta (1450 ppm). Bij zwangerschap is extra fluoride onder de vorm van tabletjes is niet nodig.

Aanvullende maatregelen

Indien de basisrichtlijnen (beperken van inname van suikers) gevolgd worden in combinatie met een gezond eetritme van maximaal vijf maaltijden per dag, is er geen nood aan extra toediening van fluoridetabletten.

Supplementaire inname van fluoride, bij kinderen onder 5 jaar, kan aanleiding geven tot fluorosis, d.w.z. onesthetische witte vlekken op de (blijvende) tanden.

Bij patiënten met een sterk verhoogd risico op cariës (gaatjes) kan de tandarts aanraden een fluoridemondspoelmiddel te gebruiken. In sommige gevallen kan hij overgaan tot het aanbrengen van speciale fluoridevernis op cariësgevoelige plaatsen.

Fluoride in de natuur

Visgraten, sardientjes, Chinese thee en groene kool zijn rijk aan fluoride.

Ook in drinkwater vind je fluoride. Zo heb je gebieden waar het drinkwater op natuurlijke wijze zeer hoge concentraties fluoride bevat. Een van de bekendste hogefluorideregio’s strekt zich uit langs de Oost-Afrikaanse kust van Eritrea tot Malawi. Ook in Amerika en Azië vind je soortgelijke gebieden.

Wat is fluorose?

Tanden in vorming zijn gevoelig voor te grote hoeveelheden fluoride. Bij te grote fluorideconcentraties tijdens de tandontwikkeling wordt de normale opbouw verstoord en dan zie je na de doorbraak kleine witte vlekken of streepjes in het glazuur. Dat wil niet zeggen dat het glazuur verzwakt is, in milde vorm is fluorose een louter esthetisch probleem.

Wereldwijd wordt het nut van fluoridetandpasta erkend in het voorkomen van cariës en fluorose is gemakkelijk te voorkomen.