Baby's hebben een aantal basisreflexen waarvan de allerbelangrijkste de zuigreflex is.

Tussen de voedingen door blijven sommige baby’s de behoefte hebben om te zuigen. Een kind zal soms zijn duim willen gebruiken. Een fopspeen is dan handig want duimen kan later voor tandproblemen zorgen en is moeilijker af te leren.

Wat zijn de gevolgen van duimen?

Als een kind nog altijd duimt of op een fopspeen zuigt wanneer het zijn definitieve tanden krijgt (rond zes jaar), kan dit een aantal negatieve gevolgen hebben. De tanden kunnen scheef of naar voren staan en het gehemelte kan vervormen. Verder kan de positie van de boven-en onderkaak veranderen door de druk van de duim op de tanden en het gehemelte. Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van de kracht en de frequentie waarmee je kind duimt. Het zuigen aan een fopspeen of duim wordt daarom best zo vroeg mogelijk afgeleerd.

Duimen afleren?

Drinken uit een beker

Tussen de acht en de veertien maanden krijgt een baby tandjes. Zijn zuigreflex neemt dan stilaan af. Een baby van die leeftijd geniet ook meer en meer van een beetje zelfstandigheid. Het ideale moment dus om je kind uit een beker te leren drinken.

Slapengaan

Als je baby niet kan inslapen zonder ergens op te zuigen, kies dan voor een goede fopspeen. Duimen zorgt voor grotere problemen dan een fopspeen en een duimpje kan je niet wegnemen. Op een duim kan je kind dus een hele dag zuigen. Als je baby eenmaal in slaap is gevallen, kan je voorzichtig de fopspeen of duim wegnemen.

Geduld

Je kind helpen bij het stoppen met duimzuigen vraagt soms heel wat geduld.

Hulpmiddelen

Een slecht smakend product (apotheek) of een pleister op de vinger, een watje rond de hand, etc. kunnen helpen.

Wat is een goede fopspeen?

Een goede fopspeen is anatomisch gevormd en aangepast aan de leeftijd van je kind. Gebruik een fopspeen enkel als het nodig is.