Tandextractie
Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen.

Hoe wordt een tand of kies getrokken?
De tandarts of kaakchirurg geeft u voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de tandarts de tand los door een draaiende of wrikkende beweging te maken. Meestal wordt de tand of kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de tand of kies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald.

Doet een tandextractie pijn?
Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Door de verdoving zult u echter geen pijn voelen.

Eerste dagen na trekken van tanden en kiezen
Tot de verdoving is uitgewerkt mag u geen te warm voedsel eten of drinken. Probeer de eerste dag na de ingreep het roken of alcohol drinken tot een minimum te beperken. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt met rust te laten. Deze bloedprop beschermt het bot.

In de eerste twee á drie dagen kan de wond iets gaan zwellen en oncomfortabel aanvoelen. U kunt dan pijnstillers tegen de pijn innemen. Vraag hierover raad aan uw tandarts.

Reinigen van uw mond na het trekken van tanden of kiezen
Reinig de plaats waar de tand of kies getrokken is, de eerste 6 uur na het trekken niet. Poets uw andere tanden zoals u normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wonde.

Heftige pijnen kunnen duiden op een ontstoken tandholte
Als u twee dagen nadat de tand is verwijderd heftige pijnen voelt opkomen, kan het zijn dat de bloedprop is losgeraakt of opgelost of voedselresten in de holte zijn gekomen. Het is belangrijk dat u naar uw tandarts gaat.

Bron: NMT