Tandvlees of gingivitis is een ontsteking van het tandvlees.

Ontstoken tandvlees is vaak rood, en kan slap en gezwollen aanvoelen. Het kan gaan bloeden bij een tandheelkundig onderzoek en kan zelfs bloeden bij het poetsen of eten. Gezond tandvlees heeft daarentegen een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Bovendien bloedt gezond tandvlees niet bij het poetsen of eten.

Ontstaan van gingivitis

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.

Tandplak en tandsteen kunnen een ontsteking aan het tandvlees veroorzaken: gingivitis.

Kenmerken van gingivitis

Gingivitis is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis. Gingivitis geeft zelden pijnklachten.

Gevolgen van gingivitis

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, pocket genoemd, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder naar de diepte en kan zich uitbreiden naar het bot en botafbraak veroorzaken. Hierdoor worden de pockets nog dieper. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.

Voorkomen en genezen van gingivitis

Gingivitis is te voorkomen en te genezen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van gingivitis. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak. Het is dus van belang je mond goed schoon te houden. Hulpmiddelen bij het schoonhouden van je mond kunnen zijn: (elektrische) tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde of floss, ragers, etc. Overleg altijd met je tandarts welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

Bron: NVvP